2016 Yılının Ardından…

Yılsonuna yaklaştığımızda bastıran soğuklarla birlikte insanın içine bir hüzün çöküyor. Bir yılı daha geride bırakırken bu yıl için neler planlamıştık, hangilerini yaptık, hangilerini yapamadık, hangilerinden vazgeçtik, hangilerini önümüzdeki yıllara erteledik diye sorguluyor insan. Tam da bunları düşünürken ve elimizde acil teslim edilmesi gereken bir iş yokken basmaya başladım klavyenin tuşlarına, artık ne çıkarsa klavyemden 2016 yılına dair, birlikte göreceğiz.

Aslında önce 2015 yılına bir bakmamız lazım. Yeni web sayfamızı hazırladığımız o günden bu yana çok istememize ve birkaç kere niyet etmemize rağmen tek harf ekleyemedik web sayfamıza. Mazeretimiz belli, çok yoğunuz, hep yoğunuz, hiç nefes alacak vaktimiz yok. İş hayatında olup da kendini farklı bir şekilde hisseden kimse var mıdır acaba? Sanmam. 2015 ve 2016 yılında önceliklerimiz arasına web sayfamızı alamadık bir türlü. Ümit ediyoruz 2017 yılında bunu başarabiliriz.

2015 yılında başardıklarımız da var ama. Kadromuzu genişlettik. Pırıl pırıl iki genç arkadaşımızı ofis ve ev-ofis ekibimize kattık, ilk ciddi iş deneyimlerini bizimle yaşadılar. Karşılıklı olarak çok şey öğrendik birbirimizden ve öğrenmeye devam ediyoruz. 2016 sonbaharında bir arkadaşımızı vatani görevini yapmak üzere uğurlarken diğer arkadaşımızla iş ve güç birliği yapmaya devam ediyoruz.

Çalkantılı yıl 2016

Bu yılın getirdiği siyasi ve ekonomik çalkantıları toplumun her kesimi gibi çeviri sektörü de yakından hissetti. Terör ve kargaşa nedeniyle iptal edilen konferans, toplantı ve organizasyonlar nedeniyle sözlü tercüme işlerimizde bir düşüş yaşadık. Ayrıca, kurumsal müşteri sayımızı ve ciromuzu artırma hedeflerimizi gelecek yıla ertelememiz gerekti. Ancak 2015 yılında girdiğimiz yapılanma süreci 2016 yılında da devam etti. Bu yılın sonlarına doğru güneye açılma kararımızı hayata geçirerek Muğla’nın Fethiye ilçesinde bireysel müşterileri hedefleyen bir şube açtık. Bu şubemizin faal olarak çalışmasıyla birlikte önümüzdeki yıl toplam iş hacmimize katkıda bulunmasını umuyoruz.

Bu yılın bence diğerlerinden farkı hareket yılı olmasıydı. Çevremizdeki neredeyse istisnasız herkes ya işini, ya da yasadığı evi, şehri, ülkeyi değiştirdi. Kimileri umudunun peşinden gitti, kimileri daha iyi bir gelecek için statüko yerine hareketi seçti. Büyüklerimiz harekette bereket vardır demişler. Biz de büyük sözü dinledik, günlük tempomuzdan arda kalan zamanda planlar yaptık, projeler hazırladık ve bunları var gücümüzle hayata geçirmeye çalıştık.

Daha yapacağımız çok şey var tabii ki. Bilinirliğimizi artırarak kurumsal imajımızı daha ön plana çıkarmak, teknolojiye yatırım yaparak verimlilik ve performansımızı en üst seviyeye çıkarmak, eğitim faaliyetlerine devam ederek uzmanlık alanlarımızı derinleştirmek ve genişletmek, müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak entegre çözümleri ve bunların altyapısını oluşturmak gibi.

Güzel bir yaşam

Tüm bunları yaparken dikkat edeceğimiz en önemli nokta insanca yaşamak, insanca çalışmak ve insanca dinlenmek olacak. Çünkü biliyoruz ki bir makineye dahi bakımını yapmadan sürekli olarak yüklendiğinizde, yani uzun müddet kapasitenin üzerinde çalışmaya zorladığınızda arıza yapması kaçınılmazdır. İşimizi ve çalışmayı sevdiğimiz doğrudur, arada abartabiliriz de. Ama insandan yeteri kadar beslenmeden sadece üretmesini beklemek bir noktadan sonra verimi düşürür, yaratıcılığı öldürür, hatta performansı durma noktasına getirir. Peki, beslemeden kastımız nedir? Dengeyi kast ediyoruz. İşinin insanın hayatında bir dengeye oturmasından. Çünkü insan çok yönlü bir canlı. İşi, eşi, ailesi, sosyal çevresi, etkinliği, hobisi, sporu, eğlencesi, dinlenmesi, hepsinden biraz olmalı. Bir taraf eksik kaldığında diğer taraflar aksıyor. Hepsinin aynı anda mükemmel olması mümkün değil doğal olarak, ama en azından var olanların ahenk içerisinde birbirini tamamlaması gerek. Yoksa ihmal edilen, yok sayılan taraf bir anda ortaya çıkıp diğerlerinin önemini hiç seviyesine indirebiliyor.

2017 perspektiflerimizden yola çıktık, bakın nerelere geldik. Toparlayacak olursak, 2017 yılında iş, aile ve sosyal hayatımız arasındaki dengeyi en iyi şekilde kurarak sağlıklı bir yaşam sürmek istiyoruz. Ve aynı şeyi tüm dostlarımız meslektaşlarımız için de diliyoruz. Aslında bence işin sırrı birbirini iyi anlayan ve tamamlayan bir ekip olmakta yatıyor. Ancak bu şekilde kendimizin, çalışma arkadaşlarımızın ve müşterilerimizin beklentilerine cevap vererek sürekli öğrenme, gelişme ve iyileştirme hedeflerimize ulaşabiliriz. Çalışmanın ve başarının keyfini çıkaracağımız, sağlıklı, huzurlu ve keyifli bir yıl dileğiyle yeni yılınızı kutlarız.